reede, 8. november 2013

G.I. Jane (1997)




Sattusin hiljuti ühele kollase meedia artiklile, kus oli üles märgitud näitlejad, kes on läbinud drastilise muutuse filmirolli jaoks. Silma jäi Demi Moore, kes pidi kõvasti treenima sõjaväelase kombel, et saada roll filmis G.I. Jane. Kuna ise tegelen spordiga, siis just filmi tõmbavaks faktoriks oli kõva füüsiline koormus ja treening. Demi Moore treening filmi G.I. Jane jaoks.

Filmist: Leitnant Jordan O'Neil-ist saab katsealune kui ta värvatakse esimese naisena US Mereväe salastatud programmi. Naise värbamisega seoses tekivad vastuolulised tunded, eriti meeste seas. Programmi pääsemiseks peab läbima kolme kuulise väga karmi treeningprogrammi. 60% värvatutest põruvad juba esimesel nädalal. Valitsus, senaator Lillian DeHaven ja kõrgete positsioonidega sõjaväeametnikud loodavad O'Neili põrumisele. Jordan on kõva tahtega naine ja alla andmine ei kuulu tema loomusesse. Ta tahab näidata maailmale, et naised on sama võimekad kui mehed ning neid tuleb austada. Mida nädal edasi, seda paremini tal läheb, tema edu sunnib valitsuse tagajalgadele, mis ei tõota head.



 Mina, kui naine tundsin, et filmi läbiv femismi teema oli aktuaalne, kuigi mõneti aegunud, sest filmi valmimisest on möödas juba 16 aastat. Olukord on naiste jaoks paremaks läinud. Ei ole kursis kas mujal maailmas on naistel tänapäeval vabatahtlikult võimalik sõjaväega liituda või mitte, kuid Eestis on see võimalus olemas. Lisaks on ühiskond aastate möödudes muutunud tolerantsemaks. Soovitan kõigil vaadata, keda vähegi huvitab sõda, naiste õigused, juhtimine, sabotaaž kõrgetel positsioonidel ja võimalus pilk heita sõjalisse ettevalmistusesse (ei oska arvata kui tõelähedane see tegelikkusele on, kuid kindlasti suur tõepõhi on all, sest sõdurid peavad olema igaks eluohtlikuks olukorraks karastunud).

Karoliina

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar